Få tryghed under graviditeten med en tidlig scanning af baby

Der er rigtig meget at glæde sig til, når man venter en baby. Derfor er der også mange kommende forældre, der gerne vil følge med i graviditeten helt fra start. Her kan en tidlig scanning være med til at forløse spændingen, men samtidig kan den også give tryghed. På den måde kan de kommende forældre få bedre plads til bare at kunne glæde sig til de kommende otte måneder op til fødslen. Læs med her om de mange typer scanninger, som kan være relevante, når man venter en baby.

Hvordan foregår en tidlig scanning?

En tidlig scanning foregår ved ultralyd og kan laves allerede, når man er fem uger henne i graviditeten. Scanninger med ultralyd  kan nemlig vise, om graviditeten er normal, og om der er graviditet udenfor livmoderen. Derudover kan man efter 6 ugers graviditet ved denne scanning også allerede se, om der ventes tvillinger. 

 

En tidlig scanning kan blandt andet laves ved Ultralydklinikken for Gravide, som ligger i København. Få en tidlig scanning og se det lille liv på klinikken, og tag hjem med 3-4 sort/hvid billeder, der er printet. Du kan endvidere også købe små videoklip af scanningen på klinikken. Der findes dog mange typer scanninger, og det er ikke kun denne den nævnte, som er tilgængelig hos Ultralydklinikken for Gravide.

Nakkefoldsscanning på klinikken

En nakkefoldsscanning kan foretages, når man er længere henne i graviditeten mellem 11 uger og 4 dage til 14. uge og 0 dage. Denne type scanning laves også med ultralyd, hvor bredden af væsken ved fosterets nakke måles. Det er denne scanning, som blandt andet muliggør at lave en vurdering af, hvorvidt der er en risiko for Downs Syndrom for barnet. Det vurderes ud fra flere parametre, som en nakkefoldsscanning vil indsamle data på. 

 

Hvad er en misdannelsesscanning?

En misdannelsesscanning kan anskues som værende babyens første helbredsundersøgelse. Scanningen kan allerede laves fra uge 15-16 i graviditeten, dog kan der allerede fra uge 13+0 ses flere detaljer. Denne tryghedsscanning kan også være en indikator i forbindelse med Downs Syndrom eller andre potentielle handicap, og ellers vil babyens sundhedsmæssige data indsamles ved denne scanning.

 

Ved en misdannelsesscanning kan man se tegn på forskellige udviklingsfejl. Der bliver både kigget på kraniet, hjernen, læbespalte, fingre, næseben, hjertet, rygsøjle, nyrer, blærer og andre områder på kroppen i forhold til udviklingen. Det er desuden også efter 14 uger, at man har muligheden for at se, hvilket køn barnet har.

 

Dette var et udpluk af de mange typer scanninger, som man kan komme igennem som gravid. Sørg for at følge med i barnets udvikling i maven – måske allerede fra uge 5 med en tidlig scanning.