Selvstændig og syg? Sådan er du stillet

lønsikring-sygdom-selvstændig-familie-købstederne

Selvstændig og syg? Sådan er du stillet

Mange selvstændige har ikke noget økonomisk sikkerhedsnet. Vælg en lønsikring, der kan holde dig og familien oven vande, hvis du bliver syg og må lukke din virksomhed.

Som selvstændig er du vant til at tage ansvar og sørge for, at der kommer penge ind på kontoen hver måned. Men hvad gør du, hvis sygdom eller en ulykke sætter dig ud af spil?

Mange selvstændige er slet ikke klar over, at der rent faktisk findes en enkel løsning – nemlig en lønsikring. Den er et supplement til din a-kasse, og den sikrer, at du kan få udbetalt op til 90 % af din nuværende indtægt, hvis du bliver tvunget til at lukke firmaet.

Hvilken lønsikring er bedst?

Du køber typisk en lønsikring hos et forsikringsselskab, men det er langt fra alle, der tilbyder den til selvstændige. Så tjek, før du køber, at den ikke kun gælder for almindelige lønmodtagere.

En anden ting, du skal undersøge nøje er, om lønsikringen dækker, hvis du bliver nødt til at lukke din virksomhed pga. sygdom. De fleste lønsikringer til selvstændige dækker, hvis du må lukke firmaet pga. konkurs, betalingsstandsning eller tvangsauktion. Men lige netop sygdom, er det ikke alle, der dækker.

Tjek, om du kan få andre fordele

Det kan godt betale sig at undersøge, hvilke andre fordele, din lønsikring giver adgang til. Fx er der nogle forsikringsselskaber, som sørger for at dække betalingen af dine øvrige forsikringer og dække en evt. selvrisiko, mens du får udbetalinger fra din lønsikring.

Der er også nogle forsikringsselskaber, som giver dig en klækkelig rabat, når du samler flere forsikringer hos dem. På den måde kan en lønsikring altså ende med at koste dig ganske lidt, sammenlignet med den økonomiske tryghed, den giver dig.

Glem heller ikke dit skattefradrag

En lønsikring kan fås til en meget lav månedlig pris, fx fra 49 kr./md. Din endelige pris afhænger hovedsagelig af, hvor mange penge, du vil have udbetalt hver måned og i hvor lang tid. Nogle steder kan du vælge mellem at få udbetalt penge i fx 6 eller 12 måneder og selv vælge et månedligt beløb op til 30.000 kr./md.

Som prikken over i’et, kan du trække beløbet, du betaler for din lønsikring, fra i skat som et ligningsmæssigt fradrag. Forsikringsselskabet sørger selv for at indberette det til SKAT. Så lige netop her, kan du roligt læne dig tilbage.