Sådan kan maven komme i balance igen

Har dig og din familie også brug for, at maven kommer lidt i balance igen? Måske har en i din familie været på en kur med antibiotika, eller måske har I blot haft et par dage indenfor den seneste stykke tid med alt for meget sukker, kulhydrater og tom mad. Uanset hvad kan det være rart at få maven i balance igen, så man undgår ondt i maven og andre skavanker. Læs med her og find ud af, hvordan du kan få maven i balance igen.

De gode mælkesyrebakterier

Det første du kan gøre, er selvfølgelig at tage et skud mælkesyrebakterier dagligt. Mælkesyrebakterier er nemlig med til at holde maven og bakteriefloraen i tarmen sund og glad. Det kan du så vedligeholde og bevare ved, at du tager et kosttilskud af mælkesyrebakterier dagligt, eller når du har ekstra brug for det. Mælkesyrebakterierne virker ved, at de kæmper en kamp mod de negative bakterier, der kan være i din mave, og som er dem, der giver dig ondt i maven, kvalme og diarre. Samtidig kan mælkesyrebakterierne være med til at stimulere dit immunsystem, de kan hjælpe med at kroppen kan optage de vigtige vitaminer og mineraler, du får fra din mad, og de kan som sagt bidrage til at opretholde og opbygge slimhinden i tarmen, så du får maven i balance igen.

Spis flere grøntsager og fiberrigt

Det næste du kan gøre, er at spise flere grove grøntsager og spise mere fiberrigt mad. Dette er godt, da maven så har en masse at arbejde med. Og det er noget maven kan lide, og som holder eller giver den balance. Det kan du gøre ved at spise masser af forskellige grøntsager (vælg gerne nogle grove varianter her – for eksempel rodfrugter, kål osv.), linser og bønner. Husk også at vælge fuldkorn, når du kan. For eksempel ved ris, pasta og brød. Så kan tarmen bedre lave og danne de gode vitaminer og fedtsyrer fra kosten, så du kan få maven i balance. Husk også at indtage masser af vand, hvis du spiser en fiberrigkost, så du undgår det irriterende forstoppelse.

Begræns dit indtag af alkohol

Nej, det lyder ikke særlig sjovt. Men det kan virkelig hjælpe dig med at få maven i balance igen, hvis du husker at begrænse dit indtag af alkohol. De gode tarmbakterier, som er i din mave og skal holde maven i balance, er meget følsom overfor alkohol og andre former for stoffer, som kan ødelægge mavens balance. Det er også derfor, at du godt kan have dårlig mave efter at have været ude i byen og drikke. Så husk at begrænse dit indtag af alkohol, hvis du gerne vil have balance i maven igen.