Godnathistorien der varer for evigt

Det er vigtigt for børn at stifte bekendtskab med bøger og det skrevne ord i sig selv. En dag skal børnene selv i skole, hvis ikke de allerede er det. Her er den vigtigste og mest fundamentale færdighed dét, at kunne læse og skrive. Jo tidligere, at børnene stifter bekendtskab med disse færdigheder, og jo mere interesserede de bliver i det, jo bedre. For der er en grund til, at bøger, som en af de meget få ting, overlever fra generation til generation. De kan nemlig noget ganske særligt. Der er meget at vælge i mellem. Der er mange klassikere, men også mange klicheer. Der er, sagt med andre ord, frit valg på alle hylder, så hvad skal man vælge?

Hvorfor bør børn netop få disse godnathistorier?

Eventyr af H.C. Andersen er det gode valg. Det er udødelige klassikere. Det er historier, der på alle måder har bevist deres værd. Alligevel, kan man ikke sige det nok gange. For hvis ikke, at hver generation husker at bringe historierne med videre, så er det slet ikke sikkert, at de næste generationer får glæden af det skrevne ord på den fænomenale måde, som H.C. Andersen kunne bruge det.
H.C. Andersens eventyrer er mere end bare eventyrer. De har moraler. Universelle moraler, som enhver kan have godt af at høre, om man er fire eller fyrre. Tager man bare den grimme ælling som eksempel, så er det historien om den grimme ælling, der blev udstødt, fordi den var anderledes. Alligevel ender den smukkere end alle de andre. Det er en historie med en morale, der kan være nyttig at huske på hvad end man går i børnehave, skole eller bor på plejehjem.

At behandle andre med respekt er altså det smukke budskab, der går igen i H.C. Andersens eventyrer, og det er da for alvor noget, som man ønsker at lære sit barn.