Psykoterapi: hvad er psykoterapi og hvornår kan du få gavn af en psykoterapeutisk samtale

Dette indhold er sponsoreret 

I psykoterapi forsøger du gennem samtaler med en terapeut at identificere og forstå mønstre og dynamikker, der er årsag til psykiske problematikker eller forringet livskvalitet. Der er mange grunde til at gå til psykoterapi. Måske kæmper du med angst, depression eller stress? Eller står du midt i en stor omvæltning i livet? Måske har det at få børn givet dig tanker om fremtiden og din rolle som forælder, som du har svært ved at tale med andre om. Uanset dit behov og problem, så handler psykoterapi om at hjælpe dig til at forstå din psyke og de problemer, du går rundt med. Du vil arbejde med og italesætter de tanker, følelser og handlingsmønstre, der påvirker dig, og du vil få værktøjer til at håndtere dem. 

Identitetskrise 

Det er ikke kun teenagere, der kan få tvivl om hvem de er. Identitetskriser kan ske på alle tidspunkter i livet, hvor du oplever store forandringer. Det kan være når du bliver forælder, bliver gift eller skilt eller oplever et tab. Tegn på identitetskrise kan være, at du har svært ved at mærke, hvem du er, og at du ikke er den person, du gerne vil være. At det billede, du havde af dig selv, er faldet fra hinanden og du ikke kan kende dig selv. Du oplever sikkert meget tvivl, uro, tristhed og frustration. Med psykoterapi kan du få rådgivning omkring, hvordan du kommer styrket ud af din personlige forandringsproces.

Lavt selvværd 

Kender du til det, at uanset hvad du gør, føler du ikke det er godt nok, og du er bange for at andre opdager alle dine fejl og mangler? Du føler ikke du er god nok og du tænker meget over, hvad andre synes om dig. Hvis du har Lavt selvværd, er du din egen største kritiker.  At have lavt selvværd påvirker dit liv negativt, idet du hele tiden føler dig utilstrækkelig og sætter urimelige mål for dig selv, fordi du skal gøre dig fortjent til anerkendelse. Psykoterapien hjælpe dig til at forstå, hvorfor du har skabt et negativt selvbillede og hjælpe dig til at se dine styrker, så du igen føler dig fortjent til anerkendelse. 

Parterapi

Psykoterapi er ikke kun individuelle samtaler og problemer vedrørende dit eget selv, men kan også handle om relationer. Hvis du har problemer i dit parforhold, kan psykoterapi også give dig og din partner værktøjer til bedre kommunikation. Måske skændes i meget, mangler tillid til hinanden eller har problemer med nærvær og intimitet? Eller er i uenige om opdragelse eller arbejdsdelingen i hjemmet? I parterapi vil i lære forstå jeres problemer, samt blive bedre til at kommunikere med hinanden, så i kan vokse som par.