Dét skal du tænke over, når du giver din virksomhed videre

cafe

Mange firmaer går i arv fra generation til generation, og din familie kan have stor glæde af at lade traditioner og viden gå videre til næste generation. Det er dog ikke helt så nemt, som det kan lyde, når du vil give stafetten videre til dine børn. Derfor har vi her samlet nogle gode tips til, hvordan du på den bedste og nemmeste måde får familiefirmaet gennem et generationsskifte.

Vælg den bedste kandidat

Det, der er allervigtigst, når du giver din virksomhed videre til dine børn, er, at de brænder lige så meget for projektet som dig.

De skal både have lysten og evnerne til at overtage dit job og måske bringe nogle nye ideer og visioner med sig. Med andre ord nytter det ikke noget, hvis dine børn kun vil overtage familiens firma, fordi de føler sig forpligtet til at gøre det. Du vil vel også hellere have, at virksomheden fortsætter med at fungere godt og levere gode resultater med en kompetent person i chefstolen, end at dit livsværk kuldsejler mellem hænderne på dine børn? Sørg derfor for, at din søn eller datter er klar til at påtage sig opgaven fuldt ud.

En anden ting er, om du er parat til at forlade din pind. Når dine børn overtager de overordnede ansvar, er det en god idé at have klare regler for, hvad din fortsatte rolle i firmaet er. For eksempel er det en god idé at blive enige, om du skal spørges til råds, når der laves ændringer i virksomhedens produkter, ved ansættelser og i mange andre tilfælde. På den måde undgår du at blive skuffet, hvis du ikke bliver taget med på råd, og dine børn behøver ikke at gå på listesko, når der skal træffes store beslutninger.

Få hjælp fra en advokat

En god måde at få styr på alle de nødvendige detaljer i forbindelse med et generationsskifte i din virksomhed er ved at få hjælp af en advokat. På den måde undgår i misforståelser og fejltagelser, der ellers kan give virksomheden problemer på et senere tidspunkt. Når I får en advokat til at gennemgå alle papirer og forklare deres indhold for jer, kan I desuden komme igennem processen meget hurtigere.

At sætte sig ind i juridiske dokumenter kan være en bøvlet affære, som du hurtigt kan komme til at spilde en masse tid på. Med rådgivning fra en advokat får du mulighed for at stille alle de spørgsmål, du har, så du ikke skal gå og bekymre dig. Forsøger I selv at kæmpe jer igennem processen, kan der være vigtige elementer, som I overser eller ikke udfører korrekt, og derfor kan det uden tvivl betale sig at bruge en lille smule penge på at få rådgivning fra en advokat.

Det kan være en følelsesmæssig proces at give din virksomhed videre, og både du og dine børn kan have forskellige ting, I gerne vil opnå med generationsskiftet. For at det hele går rigtigt for sig, og alle vigtige pointer belyses, kan det være en stor hjælp at få en udefrakommendes perspektiv.