Plantebaseret kost – nemt og sundt for familien

Aftensmad

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Det er endnu en dag i hverdagens tumult – du har været på arbejde og skal på vejen hjem både hente børn og købe ind til dagens aftensmad. Det er ikke altid sådan, du ønsker at bruge din tid med børnene, men det er bare noget, der skal ordnes. Og så når I til dagens måske mest frygtede spørgsmål – hvad skal I have til aftensmad? Måske har du et ønske om, at din familie skal prøve kræfter med andre retter end de faste fem, der går på omgang. Måske har du kigget mod den plantebaserede kost – det kunne jo være en nem måde, du både kan snige noget sundhed og nogle klimavenlige handlinger ind i din hverdag.

Men hvor skal du overhovedet starte? Og er det ikke også lige lovligt besværligt at lave alting, hvis det skal være plantebaseret? Vil mine børn overhovedet synes, det er spændende? Der er mange spørgsmål, man kan stille sig selv – og de kan som regel også stå i vejen for, at man overhovedet bevæger sig hen mod at tage springet.

Sund mad til alle aldersgrupper

Men du skal ikke snyde dig selv eller dine børn for en god oplevelse med mad. Plantebaseret kost er hverken fattigt på ernæring eller kedeligt. At skifte nogle af familiens måltider ud med veganske retter kan også være med til at lære dine børn om forskellige grøntsager, og hvor de kommer fra. Det kan med andre ord både være spændende og lærerigt. Du behøver heller ikke bekymre dig om de sundhedsmæssige aspekter.

Plantebaseret kost har en lang række helbredsmæssige fordele for både dig og din familie. For når grøntsagerne får lov at spille hovedrollen på jeres middagstallerken, skifter du blandt andet mættede fedtsyrer ud med umættede. En plantebaseret ret vil som oftest også indeholde et højere niveau af kostfibre, vitaminer og proteiner. Og slutteligt bidrager det også til at indtage mindre processeret mad, noget, som i den grad er forbundet med for meget salt og sukker – om end det gør hverdagen nemmere.

Kom i gang – prøv veganske måltidskasser og få inspiration

Du og din familie er ikke alene med jeres overvejelser og ønske om en mere plantebaseret kost i dagligdagen. Faktisk kunne Dansk Vegetarisk Forening i 2017 bringe en undersøgelse, der viste, at hele 2,5 % af den danske befolkning udelukkende lever enten vegetarisk eller vegansk, mens hel 30 % faktisk har mindst en kødfri dag om ugen. Og det har madindustrien fået øjnene op for – så det er faktisk nemmere end nogensinde at få både lækre, børnevenlige og smagfulde veganske produkter i Danmark. Nogle, der særligt har bemærket sig, er Gaia – der med hovedsæde i Vejle leverer veganske måltidskasser til danske hjem, der er nysgerrige på en rig og plantebaseret kost. Måske er det netop, fordi du selv kan sammensætte din måltidskasse, så den passer netop til din familie – eller måske er det, fordi man får kassen leveret til døren, så det daglige, trætte indkøb kan springes over. Uanset hvad giver det dig og din familie mere tid sammen i hverdagen og mulighed for at få mere inspiration til hverdagsmaden. Den behøver nemlig ikke være kedelig og besværlig, bare fordi den kun består af grøntsager.