YouTube for børn – godt eller skidt?

børn

Elsker dine børn også at se videoer på Youtube? Det gør de fleste børn og unge. Faktisk bliver YouTube stadigt mere populær blandt børn, mens traditionelle medier som DR sakker bagud. Men hvordan skal du som forælder forholde dig til YouTube? Og ikke mindst skærme dine børn mod det indhold, du ikke ønsker, de skal se? Og hvorfor er dine børn så optagede af denne platform? Det ser vi nærmere på her.

Sådan sætter du rammerne for dine børns brug af YouTube

På YouTube florerer der mange videoer, der umiddelbart ser ud til at henvende sig til børn, men hvis indhold er direkte anstødeligt. Problemet er, at de dukker op som relaterede videoer, når børnene ser tegnefilm på YouTube. Derfor kan det være vanskeligt at skærme sine børn mod disse videoer, som umiddelbart ser meget uskyldige ud. Men hvad skal man så stille op? Flere eksperter er enige om, at et forbud mod YouTube ikke er løsningen. YouTube er den foretrukne tv-kanal blandt børn og unge, og et forbud vil blot gøre kanalen endnu mere spændende. Hvis du har helt små børn, kan du derfor vælge at præsentere dem for andre kanaler som eksempelvis Netflix, hvor du bedre kan styre, hvad de ser.

Hvis du har større børn, der meget gerne vil se videoer på YouTube, kan du under privatindstillinger sætte et filter på, der sørger for, at voldeligt og seksuelt indhold sorteres fra. Dette betyder dog ikke, at dit barn er beskyttet mod den slags indhold, da anstødeligt indhold kun sorteres fra, hvis en bruger anmelder det. Det bedste råd er, at du som forælder ser med, når børnene er på YouTube. Eller i hvert fald opholder sig i samme rum, så du kan kigge med over skulderen. Hvis du ikke har mulighed for det, kan en anden løsning være at lave en playliste sammen med dit barn. På den måde ved du, at barnet ikke præsenteres for andet end det, I sammen har valgt. Hvis dit barn på trods af alle forholdsregler alligevel kommer til at se en anstødelig video, er det vigtigt, at du taler med dit barn om, hvad han eller hun har set. Både store og små børn kan blive meget påvirkede af at se noget ubehageligt, og så har de brug for at få sat ord på, hvad de har set.

YouTube – børnenes foretrukne medieplatform

Børn og unge kan dog også få noget godt ud af YouTube, selvom platformen og dens indhold kan virke grænseoverskridende og overfladisk for en voksen. For mange børn og unge er YouTube det sted, hvor de kan dyrke deres interesser og søge viden, information og underholdning. Samtidig synes YouTube-kanalens mobilitet og struktur at tiltale dem meget, da det er et medie, de selv kan kontrollere fra mobilen, og de bestemmer selv, hvilket indhold de vil se. Måske forstår du ikke dit barns interesse for YouTube, men du har lagt bedre muligheder for at sikre, at dit barn færdes trygt og sikkert på kanalen, hvis du sætter dig ind i platformens muligheder og sætter rammerne på et informeret grundlag. Det vil dit barn også have meget større respekt for.

Videoer på YouTube har millioner af visninger hver dag. Du kan blandt andet udnytte trafikken på denne platform gennem YouTube-annoncering.