Køb børnetøj med god samvittighed

Det er efterhånden ikke nogen nyhed, at vores jordklode ligger under for store klimaforandringer. Klimakrisen står højt oppe på den politiske dagsorden, og borgere bliver inddraget, når der ofte oplyses om de store klimaaftryk samt opfordres til eksempelvis at finde på alternativer til flyrejsen, skære ned på kødforbruget og købe mere brugt. Det kan dog nogle gange være vanskeligt at leve op til den bæredygtige adfærd, som du måske ønsker at have. Det kan eksempelvis være, at du har langt til arbejde, eller at dit barn, som bare vokser derudaf, trænger til nyt tøj. Og hvad skal du så gøre?

Bæredygtigt børnetøj

Firmaet New Generals producerer bæredygtigt, æstetisk og økologisk børnetøj med lang levetid. Deres bæredygtige vision kommer til udtryk i alt fra fremstillingen, pakningen og transporten af tøjet. De bruger eksempelvis udelukkende GOTS-certificeret økologisk bomuld i alle deres bomuldsprodukter. En GOTS-certificering er en standard for økologiske fibre, således at den anvendte bomuld er fra planter, som er certificeret til at blive dyrket uden brug af landbrugskemikalier. Derudover indebærer den også en række krav om bæredygtig og ansvarlig produktion og håndtering, som blandt andet gælder indpakning, mærkning, handel og forsendelse. New Generals’ tøj er dermed ansvarligt produceret, rigtig blødt og holder længe. I og med at tøjet er sikret en lang levetid, kan det bruges gennem flere generationer og dermed reducere unødvendig forbrug. Derfor designer New Generals eller ikke tøjkollektioner i sæsoner, men fokuserer i stedet for langtidsholdbare løsninger.

Desuden kan tøjet bruges af både piger og drenge, da firmaet ikke tror på forhåndsbestemte etiketter på køn, stil og udtryk. De designer dermed bevidst ikke specifikt til køn, fordi de ønsker, at barnet skal have lige præcis det på, som de har lyst til.

Social bæredygtighed

Udover at bomulden er økologisk dyrket, sikrer GOTS-certificeringen også andre kriterier, såsom ordentlige sociale og praktiske arbejdsforhold samt forbydelse af alle former for børnearbejde. De sociale kriterier skal opfyldes af alle producenter, som desuden skal også skal have udarbejdet deres egen socialpolitik til at sikre, at kriterierne kan opfyldes. GOTS-certificeringen omfatter følgende sociale kriterier:

  • Medarbejderne har ret til at lave kollektive forhandlinger samt organisere sig. Forskelsbehandling er ikke tilladt.
  • Alle arbejdsforhold skal være lovlige samt leve op til sikkerhedskrav, der beskytter medarbejderne.
  • Alle skal have rene og hygiejniske arbejdsforhold.
  • Børnearbejde eller udnyttelse af mindreåriges arbejdskraft forbydes – også selvom det er lovligt i det pågældende land.
  • Alle medarbejdere skal have adgang til en sundhedsforsikring, og der skal være fastsat en rimelig mindsteløn og afgrænsede arbejdstider, pauser og ferier.
  • Enhver form for tvangsarbejde eller umenneskelig behandling forbydes.

Derudover arbejder New Generals hele tiden på at finde på endnu bedre løsninger. De anerkender nemlig, at tøjindustrien har en negativ effekt på miljøet. De arbejder på at forbedre deres egen bæredygtige rolle, som kan være med til at bane vejen for en ny tøjindustri, som både er økonomisk, social og miljømæssig forsvarlig, så du kan købe tøj til dit barn med endnu bedre samvittighed.