Gode tandråd for de helt små

Er dit barn i gang med at få sine første tænder? Er du usikker? Hvis nætterne bliver kortere og kortere, så kan det godt være grunden til, at dit barn græder mere end normalt, har en urolig søvn og en mindre appetit.

Der findes mange tandlæger, der følger deres kunder hele deres liv. Det gælder hele rejsen fra den første mælketand over til visdomstandsfjernelse, og ender nogle gange med, at man har brug for implantater.

Her finder du nogle gode råd fra din tandlæge for at lindre dit barns tandfrembrud. Dermed sikrer du, at dit barn får den bedste mulige start i forhold til tandfeen:

Massage af tandkødet

En bidering eller et bidedyr kan hjælpe dit barn ved at massere tandkødet og på den måde lindre smerter. Det er også muligt at bruge nogle grøntsagsstave til, at få dit barn til at gnubbe mod tandkødet. Det afhænger dog af dit barns alder, hvad de foretrækker. Grøntsagsstavene kan nemlig hjælpe med at masserer tandkødet, og det kan stimulere tandfrembruddet.

Noget køligt kan være en lettelse

Et andet råd er at give noget koldt til barnet til at gnubbe mod tandkødet. Det kan for eksempel være en kold ske fra køleskabet eller en tidligere nævnt bidering, som du i kort tid har opbevaret i køleskabet. Generelt er kulden mod den nye tand en god måde at lindre smerter ved tandfrembrud.

Homøopati & ravhalskæder

Noget andet, som godt kan virke beroligende på dit barn, er at bruge homøopatiske lægemidler som er fremstillet af blandt andet kamille. Der findes forskellige midler, som kan lindre smerter og berolige dit barn, så det får en bedre søvn.

Et gammelt husmorråd gør ud på at bruge ravhalskæder. Det er dog ikke videnskabeligt bevist, at det hjælper, når børn får tænder, men der findes mange som sværger ved det. Du skal være dog sørge for, at ravhalskæden har magnetlukning, så du undgår kvælningsrisiko.

Der findes mange forskellige råd i forhold til tandfrembrud. Du kan altid kontakte din børnelæge eller tandlæge, hvis du er i tvivl om noget.