Elefantens Vuggevise sangtekst

Elefantens Vuggevise er en klassiker, som kendes og synges af hele familien – store som små. Herunder kan du læse teksten til den danske sangklassiker. Teksten til Elefantens Vuggevise, som du ser herunder, er ikke den helt originale sangtekst. Mere om den historie kan du læse senere – nu får du teksten til Elefantens Vuggevise, som langt de fleste af os kender og synger den:

Nu tændes der stjerner på himlens blå.
Halvmånen løfter sin sabel.
Jeg våger at ikke de slemme mus
Skal liste sig op i din snabel.
Sov sødt lille jumbo og visselul.
Nu bliver skoven så dunkel.
Nu sover tante den gamle struds,
Og næsehornet din onkel.

Nu kalder i søvne den vilde gnu
I krattet af store lianer.
Og aberne synger sig selv i søvn
I vuggen af grønne bananer.
Sov sødt lille jumbo, dit lille pus!
Slet intet, min ven skal du mangle.
I morgen får du en kokosnød,
Og den skal du bruge som rangle.

En zebra tager sin natdragt på,
Med sorte og hvide striber,
Et flyveegern med lådne ben,
Sidder i mørket og piber.
Sov sødt lille jumbo, nu er du vel mæt?
Du kender ej husmodersorgen.
En lille plantage på tusinde rør,
Dem skal vi ha’ syltet i morgen!

Hør tigeren brøler sin aftensang
Og spejder mod alle kanter,
Ved vadestedet, med slebet klo,
Der lister den sorte panter.
Sov tyst lille jumbo, dit lille myr.
Din nuttede lille rødbede.
Du bad mig fortælle et eventyr,
Nu sover du sødt allerede.

Lyt til forskellige versioner af den smukke sang

Her bliver den smukke vuggevise sunget af Lene Heede Sørensen.

Versionen herunder er af Kim Larsen.

Denne version af Elefantens Vuggevise bliver sunget af DR Pigekoret og Rasmus Walter, efter sangen blev kåret som den bedste vuggevise af DR-seerne.

Her er det Sys Bjerre, der smukt synger den klassiske vuggevise.

Her høres også Kim Larsens velkendte klang, mens Kim Larsen og Kjukken spiller Elefantens Vuggevise.

Skal der synges med på sangen, mens musikken spiller? Så kan du bruge denne version, hvor teksten følger melodien.

Denne version er ideel at bruge til aftenritualet. Dette er en såkaldt putte-video, der kan bruges i soveværelset i forbindelse med putningen. DR Pige Korets soveservice er altså altid til tjeneste.

Historien om Elefantens Vuggevise

Elefantens Vuggevise er en ældre dansk sang, som er blevet sunget gennem generationer. Faktisk blev Elefantens Vuggevise skrevet helt tilbage i 1948. Harald Andreas Hartvig Lund er manden, der skrev Elefantens Vuggevise. Sangen er dog blevet skrevet om flere gange. Især et enkelt vers i sangen har modtaget meget kritik gennem tiden – især i nyere tid. Verset er blevet fjernet og skrevet om, og det er da også den modificerede udgave, du kan læse herover.

Den omskrevne sang er den sang, langt de fleste af os kender i dag. Elefantens Vuggevise – eller det ene vers i sangen – blev omskrevet af politiske årsager. Den oprindelige sang indeholdt nemlig et ord, der i dag anses som både stødende og politisk ukorrekt; et ord, som bestemt ikke passer ind i en vuggevise.

Den oprindelige version af Elefantens Vuggevise

Det er kun et enkelt vers, der er blevet ændret i Elefantens Vuggevise. Rettere sagt er det kun et enkelt ord i verset, der er lavet om. Det oprindelige vers indeholdt ordet ”niggerdreng”. Ordet vil i dag blive anset som meget stødende og forkert at bruge, og derfor er det givne vers i Elefantens Vuggevise blevet omskrevet.

Verset er blevet omskrevet af flere gange. Blandt andet valgte Kim Larsen at skifte ordet ”niggerdreng” ud med ordet ”negerdukkedreng”. Heller ikke det ord fremgår dog af Elefantens Vuggevise i dag, da det kan anses som ligeså stødende og forkert.

I langt de fleste udgaver af Elefantens Vuggevise, er ordet i stedet skiftet ud med ”kokosnød”. Nu kan du måske gætte, hvad det er for et vers i Elefantens Vuggevise, der er blevet omskrevet. Du får alligevel den originale version af andet vers her; verset giver et godt billede af, hvordan vores verden har ændret sig siden oprindelsen af Elefantens Vuggevise i 1948.

Nu kalder i søvne den vilde gnu
i krattet af store lianer,
og aberne synger sig selv i søvn
i vuggen af grønne bananer.
Sov sødt, lille Jumbo, dit lille pus!
Slet intet, min ven, skal du mangle.
I morgen får du en niggerdreng
og ham skal du bruge som rangle.

Syng Elefantens Vuggevise ved flere lejligheder

Elefantens vuggevise er en utrolig fin sang. Den er selvsagt ideel at bruge som vuggevise til de mindste. Hvis du synger sangen ofte, kan den blive en del af et ritual, der kan skabe tryghed for barnet, inden det falder til ro. Sangen indeholder nogle rigtig fine elementer, som kan få barnet til at bruge sin fantasi på en positiv måde.

Sangen kan også sagtens synges til mindre arrangementer, hvor børn er involveret. Langt de fleste har nemlig et kendskab til sangen. Mange – både voksne og børn – har fået Elefantens Vuggevise ind med modermælken.