Derfor skal du investere med dine børn tidligt i livet

De fleste laver en børneopsparing til sine børn. Den bliver oftest sat til udbetaling når barnet fylder 18 eller 21 år og formålet er at givet barnet ’en god start på livet’. Men er det overhovedet nødvendigt? Har dit barn brug for en opsparing på det tidspunkt eller skal vi i stedet lege med tanken om, hvad man ellers kan gøre med den traditionelle børneopsparing? I denne artikel ser vi nærmere på vigtigheden af at investere tidligt og på potentialet ved at tænke ’ud af boksen’, når det kommer til den traditionelle børneopsparing.

Så meget kan du maksimalt få ud af en børneopsparing

Reglerne for børneopsparing er lige nu, at du må indsætte 6.000 kr. pr. år og maksimalt 72.000 kr. Fordelen ved at sætte pengene ind på en børneopsparingskonto er, at alle gevinster er skattefri. Normalvis skal du f.eks. betale 27% i skat på aktiegevinster, men denne regning sparer du på gevinster på børneopsparingen.

Hvis du starter med at indbetale til børneopsparingen, når barnet bliver født, kan du forvente, at opsparingen på barnets 18-års fødselsdag er blevet til 207.000 kr. ved at købe aktier tidligt i livet. Denne beregning er baseret på det historiske afkast på aktier. Men det er jo de færreste 18-årige, der rent faktisk har brug for så mange penge. Mange er ikke engang flyttet hjemmefra på dette tidspunkt og har endda selv sparet penge op ved siden af gennem diverse fritidsjobs.

Kan børneopsparingen være en pensionsopsparing?

I Danmark og hele verden stiger andelen af befolkningen som er pensionister. Det betyder, at der gradvis kommer en større og større økonomisk belastning på pensionssystemet som vi kender det i dag. Sandsynligvis vil vi engang i fremtiden selv skulle finansiere vores pension og det kunne sagtens blive aktuelt for de personer som er børn lige nu.

Så lad os lege med tanken om, at de 207.000 kr. som dit barn har som 18-årig bliver stående indtil dit barn er 70 år. Hold fast… Du kan nu forvente, at de 207.000 kr. i perioden, hvor dit barn er gået fra 18 år til 70 år er voksen til mere end 20 mio. kr.! I beregningen er der ikke taget højde for inflation og skat, men faktum er, at du med børneopsparingen uden problemer kan sikre dit barns alderdom ved f.eks. at investere gennem Nordnet eller Saxo Bank og skabe et markedsafkast ved brug af en portefølje af ETF’er eller investeringsforeninger.